TVA și taxe vamale în 2019 pentru comenzile făcute în China (NonUE)

12 comentarii

Pentru că sunt tot mai multe persoane care apelează la site-urile chinezești atunci când vine vorba de telefoane mobile, haine sau alte gadget-uri interesante, m-am gândit că ar prinde bine un articol, în care să explic care sunt taxele pe care va trebui să le plătești (dacă va trebui) în momentul în care pachetul ajunge în România. Dacă ești la prima comandă făcută în China, cu siguranță acum ești puțin confuz și încerci să găsești informații despre taxe vamele și TVA.

Ei bine, calcularea taxelor se face într-un mod destul de simplu, practic există 3 variante:

 • Cazul 1: comanda mai mică de 10 euro-nu vei mai plăti nimic;
 • Cazul 2: comanda cu valoare între 10 și 150 euro-plătești TVA, adică 20% din valoarea acesteia;
 • Cazul 3: comanda depășește suma de 150 euro-plătești TVA plus o taxă vamală (calculată de vameș la momentul respectiv, variază în funcție de produsul comandat).

În situația în care valoarea în vamă a mărfurilor este exprimată în altă monedă decât cea natională, cursul de schimb folosit la determinarea acestei valori este cursul de schimb stabilit și comunicat de Banca Natională a României în penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii în care se utilizează. Mai jos aveți câteva exemple privind modul de calcul al datoriei vamale, în cazul produselor comandate din afara spațiului UE.

Trebuie să știi că atunci când te prezinți la poștă pentru ridicarea pachetului trebuie să fii pregătit cu o copie după factură, plus cartea de identitate. În cele mai multe cazuri, factura constă într-un screenshot din contul magazinului. Nu te baza pe faptul că magazinul trece o valoare mai mică pe pachet sau îl trimite cu titlul de „Gift”, dacă nu aduci o factură doveditoare, iar vameșul suspectează faptul că valoare produselor este subevaluta de către expeditor, valoarea reală va fi stabilită de către acesta în timpul procedurii de vămuire.

Pachetele care sosesc din afara Uniunii Europene (China, USA) ajung la poșta vamală, aceasta fiind alta decât poșta de care tu aparții. Lista completă cu subunitătile poștale cu asistentă vamală pentru fiecare oraș din România, precum și programul acestora, o găsiți pe site-ul poștei. De asemenea, pachetele vor fi desfăcute în fața vameșului, iar taxele vor fi calculate incluzând și costul transportului.


12 Responses
 • Ciucureanu
  februarie 4, 2019

  Multumesc pentru articol, chiar util. Nu stiam cum se calculeaza taxele vamale pentru o comanda facuta pe Wish.

 • fox
  martie 5, 2019

  Stii cumva ce taxe taxe trebuie sa platesc la o comanda de $100 facuta pe Wish?

  • Tudor
   martie 5, 2019

   Daca nu ales DHL si vine prin posta platesti 19% (adica TVA) plus 8 lei taxa la posta.

   • cosmin
    aprilie 12, 2019

    eu vreau sa comand de pe alibaba produse in valoare de 1200$.mai exact 10 motociclete pentru copii.
    am stabilit cu firma din china ca transportul îl plătesc ei,eu doar trebuie sa ma prezint in portul constanta pentru a ridica marfa.Ei mi au spus ca o sa am de plătit doar taxele vamale
    Ai idee cum e procedura cu portul și cât m ar ajunge taxele astea ,dacă exista tva sau nu fiind persona fizica?
    Mulțumesc mult in avans

    • Radu
     aprilie 12, 2019

     Salut,

     Nu cred ca vei putea ridica 10 produse de acelasi gen fara firma. 🙂

 • Vlad
  martie 13, 2019

  Buna ziua,

  Vreau sa fac o comanda de la Alibaba un ATV in valoare de $476 , shipping la Constanța , taxa plătesc la ridicare acolo la port sau înainte la posta , ? 19% TVA ? sunt persoana fizica.

  Mulțumesc anticipat !

  • Radu
   martie 13, 2019

   Salut,

   Taxa vei plati la firma de curierat sau in port atunci cand produsul ajunge.

 • Dan
  martie 15, 2019

  Buna ziua,

  Pentru produsele voluminoase care sunt livrate in portul Constanta, unde se pot plati taxele vamale? Cum voi fi anuntat privind obligatiile de plata?
  Mulțumesc

  • Radu
   martie 15, 2019

   Salut,

   Curierul care livreaza pachetul te va anunta, telefonic sau prin email.

 • Antonia
  martie 22, 2019

  Bună! Produsele, indiferent de valoarea lor, pot fi ridicate doar de la poşta vamală? Ceea ce doresc să comand are opțiune de free shipping. De asemenea, există un singur oficiu vamal în fiecare oraş? Eu locuiesc in Bucureşti.

  • Radu
   aprilie 4, 2019

   Salut,

   Nu, doar cele sub 10 euro. In Bucuresti din cate stiu sunt 2 oficii.

 • Vlad
  iulie 18, 2019

  Am facut comanda din China in valoare de 259 usd plus 99 usd transport, TNT firma de curierat cere dovada de plata, Plata a fost facuta prin Alibaba, am prezentat facturile cu suma de 259 respectiv 99 de dolari dar cei de la tnt sustin ca facturile nu sunt destul pentru vamuire

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *